Ruský Rosnefť vstupuje do talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli

18.03.2014 Celý región

Rím 17. marca (TASR) - Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť kupuje nepriamy podiel v talianskom výrobcovi pneumatík Pirelli. Dohodu oznámili firmy dnes, v čase, keď v dôsledku najnovších udalostí na Ukrajine výrazne rastie napätie medzi Ruskom a Európskou úniou. Informovala o tom agentúra DPA.

V rámci komplikovanej dohody, ktorá akcie firmy Pirelli ohodnocuje na 12 eur/akcia, Rosnefť kúpi 50-% podiel v novej holdingovej spoločnosti, ktorá bude v Pirelli vlastniť vyše 20-% podiel. Ďalších 10 % budú kontrolovať talianske banky Intesa Sanpaolo a UniCredit (každá po 5 %). Zostávajúcich 40 % holdingovej spoločnosti bude vlastniť Nuove Partecipazioni, súčasný akcionár Pirelli. Podľa predstaviteľov Intesa Sanpaolo cieľom dohody je rozšíriť aktivity firmy Pirelli, piateho najväčšieho výrobcu pneumatík na svete a zároveň posilniť jej komerčnú sieť v Rusku.

Medzi Talianskom a Ruskom existujú intenzívne politické a ekonomické vzťahy, ktoré boli evidentné najmä v čase, keď na čele talianskej vlády stál Silvio Berlusconi. Bývalý taliansky premiér sa rád prezentoval nadštandardnými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
 

Vyberte región